Enerji Depolama Sistemleri
Kontrolmatik, enerji depolama sistemlerini anahtar teslim olarak Ankara’daki fabrikasında üretmektedir. Enerji depolama sistemi çözümlerinin, 2022 yılından itibaren Kontrolmatik’in iştiraki olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. tarafından sunulmaktadır.
Enerji Depolama Sistemi Nedir?
Dünya genelinde kendisini ispatlamış prizmatik lityum demir fosfat teknolojisini kullanan Pomega Enerji Depolama Sistemleri (EDS), herhangi bir zamanda ve herhangi bir enerji kaynağı ile üretilen enerjiyi depolayan ve istenilen yer ve zamanda tekrar kullanılmasını sağlayan sistemlerdir.
Enerji Depolama Sistemleri'nin elektrik şebekeleri için temel amacı, elektrik enerjisini depolanacak bir forma dönüştürmek, depolamak ve gerektiğinde tekrar elektrik enerjisi olarak şebekeye aktarmaktır. Enerji Depolama Sistemleri, güvenilir bir işletim sürecini desteklemek için kontrol ve yönetim sistemleriyle birlikte kurulmaktadır. Amaç sadece yerel kontrol sağlamak değil, aynı zamanda ulusal şebeke boyunca ekipmanın koordineli kontrolünü sağlamaktır. Enerji Depolama Sistemleri, enerji maliyetlerini düşürmek ve talep yükünü kontrol etmek adına kendi kendini şarj ve deşarj edebilmektedir.
Enerji Depolama Sistemleri'nin avantajları şu şekildedir;
Enerji Depolama Sistemleri kullanıcılara birçok avantaj sağlamaktadır. Bunların en önemlileri şunlardır:
Tecrübeli ve Dinamik Kadro
Türkiye'nin İlk Lityum-İyon Pil Hücresi Fabrikası
Enerjinin Geleceği; Enerji Depolama
Kontrolmatik, on yılı aşkın süredir enerji üretim, iletim ve dağıtım projeleri için anahtar teslim çözümler sunmaktadır. Şirket, ulusal şebekeleri oluşturan birçok yenilenebilir enerji santralini, hava iletim hattını, trafo merkezini başarıyla tamamlamıştır. Kontrolmatik'in gücü, pazar bilgisinden ve referans projelerinden gelmektedir. Şirket, kurulu kapasitelerin artırılması ve güvenilir Enerji altyapısının oluşturulması için Ülkelerin Enerji Kuruluşlarına hizmet vermektedir.
Küresel iklim değişikliği sorunu nedeniyle, ülke hükümetlerinin derin ve bağlayıcı karbon emisyonu azaltımı için hedefler belirlemiştir. Kısa vadede neredeyse sıfır emisyonlu elektrik üretimi hedeflenmektedir. Bu tür düşük karbonlu gelecekler için potansiyel yolları detaylandıran çalışmalar, elektriğin nasıl üretildiği, dağıtıldığı ve kullanıldığı konusunda gerekli olan önemli değişikliklerle karakterize edilmektedir.
Nükleer, yenilenebilir enerji kaynakları, karbon yakalama ve depolamadan oluşan düşük karbonlu üretim portföyleri, giderek daha değişken ve hatta negatif toptan elektrik fiyatları beklentisine rağmen elektrik üretiminin talebi karşılamayı hedeflediği için belirli zorluklara sahiptir. Bu tür geleceklerin sistem dengeleme gereksinimlerini ayrıntılı olarak araştıran çalışmalar, büyük ölçekli elektrik depolama dağıtımına duyulan ihtiyaç ile karakterize edilir.
Kontrolmatik'in pazar deneyimi sayesinde, mevcut müşterileri ve ortaklıkları ile Enerji depolama pazarına kolaylıkla giriş yapabilmiştir. Şirket, pazara girişinden bu yana sağlam işlere imza atmaktadır.
Ev Tipi Batarya Enerji Depolama Sistemi
Ev Tipi Batarya Enerji Depolama Sistemleri, elektrik talebini karşılamanın yanı sıra maliyetlerin azalmasına yardımcı olur. Bataryadaki depolanan enerji gece boyunca kullanılır ve böylece şebekeye en az bağımlılık sağlanır.
Enerji Depolama Kullanım Alanları
Şebeke Tipi Batarya Enerji Depolama Sistemi
Elektrik şebekeleri için enerji depolama sistemlerinin temelde amacı, elektrik enerjisini depolanacak forma dönüştürüp saklayarak, ihtiyaç duyulduğunda tekrar şebekeye elektrik enerjisi olarak aktarabilmektir. Enerji depolama sistemleri çoğunlukla güvenli ve güvenilir bir işletme sürecini desteklemek adına kontrol sistemleri ile birlikte tesis edilmektedir. Amaç yalnızca lokal bir kontrol sağlamak değil, şebeke genelindeki ekipmanların koordineli şekilde kontrolüne imkan sağlamaktır.
Santral Tipi Batarya Enerji Depolama Sistemi
Santral Tipi Batarya Depolama Sistemlerinde kullanılan bataryalar gün boyunca üretilen elektriği depolayıp geceleri kullanma imkanı sunmaktadır. Bu bataryalar, yalnızca fiyat artışlarını sınırlamakla kalmaz, aynı zamanda yenilenebilir enerji santrallerine değer de katabilir. Depolamadaki iki hedef, yenilenebilir enerji kullanımını arttırmak ve en yüksek talep sırasında elektrik tedariği sağlamaktır.