Türkiye’nin önde gelen mühendislik şirketlerinden olan Kontrolmatik, enerji ve teknoloji sektörlerine katma değerli ürün ve servisler sunan bir mühendislik şirketi, sistem entegratörü, teknolojik ürün ve çözümler sağlayıcısıdır.
Kontrolmatik 2008 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Genel Merkezi İstanbul Sarıyer ‘de olan Şirket, Ankara’da biri faaliyete geçen, diğeri inşaat halinde iki fabrikası ve birçok ülkedeki ofisleriyle hizmet vermektedir. Kontrolmatik’in temel faaliyet alanı, enerji üretim, iletim ve dağıtım tesisleri, petrol & doğal gaz, ulaşım, yiyecek & içecek, maden, akıllı tarım & gübre ve diğer çimento, kâğıt, demir-çelik, kimya gibi endüstriyel tesislere; santral yan tesisleri, operasyonel teknolojiler, endüstriyel yazılımlar, kontrol ve güvenlik sistemleri, haberleşme, veri işleme ile nesnelerin interneti ile güç sistemleri ve anahtar teslim çözümler üretmektir.
Şirket tecrübeli çalışanıyla, 35 ülkede sayısız projeyi başarıyla tamamlamıştır. Şirket müşterilerine operasyonel teknoloji çözümleri sunmakta; operasyonel teknoloji paketlerinin enformasyon teknolojileri ile entegrasyon proje ve yazılımlarını gerçekleştirmekte; tüm elektrik, elektromekanik, mekanik, konstrüksiyon ve yapı işleri ile koruma, kontrol, izleme, yazılım, haberleşme altyapıları, siber güvenlik ihtiyaçları için temel tasarım kapsamlarından başlayıp işletmeye alınmasına kadar gerekli tüm mühendislik, tedarik, inşa, test ve devreye alma hizmetlerini tek bir çatı altında gerçekleştirmektedir.
Kontrolmatik bu sektör ve pazarlarda faaliyetleri doğrultusunda teknolojiler geliştirmekte, sektöründe öncü uluslararası şirketler ile uzun süreli çözüm ortaklıkları kurarak büyük sistem entegrasyonu projeleri gerçekleştirmekte, kendine ait tasarım, yazılım, ürün ve çözümler ile uçtan uca ve anahtar teslim ürün, hizmet ve sistemlerin satışlarını gerçekleştirmektedir.
Dünyadaki trendleri ve teknolojideki gelişmeleri yakından takip eden Kontrolmatik, süreç içerisinde faaliyet alanlarını genişletmiştir.
2008 yılında kurulan, Türkiye’nin önde gelen mühendislik şirketlerinden olan Kontrolmatik, enerji ve teknoloji sektörlerine katma değerli ürün ve servisler sunan bir mühendislik şirketi, sistem entegratörü, teknolojik ürün ve çözümler sağlayıcısıdır.
Kontrolmatik, faaliyet gösterdiği alanlarda güçlü mühendislik ve üretim kadrosuyla uçtan uca yeşil çözümler sunmaktadır. Günümüz teknoloji koşullarına bağlı olarak ürün ve sistem yelpazesini sürekli geliştiren Kontrolmatik, hızla gelişen yapısı ile dünya markası olma hedefine emin adımlarla ilerlemektedir.
“Teknoloji kontrol eden, geleceği kontrol eder!” mottosuyla çıktığımız bu yolculukta, 35 ülkede 350'den fazla referans projede imzası bulunan Kontrolmatik, yüzde 60'ından fazlası mühendisten oluşan 1.000'i aşkın çalışanıyla dünyanın en büyük 22. sistem entegratörü konumunda bulunuyor. Enerji depolama teknolojilerinden, elektrikli araç paylaşım platformlarına, nesnelerin interneti (IoT) yazılım ve sensörlerinden, kolaboratif robot kol üretimine, haberleşme ve görüntüleme uydularından uzaya yönelik çözümlere kadar farklı disiplinlerde faaliyet göstermektedir.
Dünyanın En Büyük 22. Sistem Entegratörü
Çok kısa sürede uluslararası alanda kendisine önemli bir yer edinen Şirket, bölgesel ve küresel bir güç olmak için önemli adımlar atmaktadır. 2019 yılında Sistem Entegratörü Devleri listesine 44’üncü sıradan giren Şirket, 2020 yılında CFE Medya ve Teknoloji’nin yayınladığı dünyanın en büyük sistem entegratörleri listesinde 37’nci sırada yer bulmuş, 2021 yılında ise aynı listede 28’inci sıraya yükselmiştir. 2023 yılında da sıralamasını korumuş, 2024 yılında ise 22. Sıraya yerleşmiştir.
Ocak 2008'de kurulan Kontrolmatik'in ilk projesi Microsoft Genel Müdürlük Binası için Bina Otomasyonu ve Zayıf Akım Sistemi projesidir. Kontrolmatik, ilk yılında ilk yurt dışı projesi olan Azerbaycan Zagalata Havalimanı Bina Otomasyon İşleri projesini başarı ile tamamlamıştır. İlk proje tamamlandıktan sonra Libya, Azerbaycan vb. yurtdışındaki diğer projelere devam edildi.
2010 yılında sektörün önde gelen elektrik firmalarından ABB Elektrik firması ile hem Türkiye hem de küresel bazda iş ortaklığı sözleşmesi imzalamıştır.
2011 yılı itibari ile faaliyet alanlarını genişletme kararı alan Kontrolmatik, Bina Teknolojileri ve Ulaşım sektörlerinin yanı sıra Enerji sektöründe de çalışmaya başlamıştır. Enerji sektöründeki ilk projesi dört farklı Gaz Santraline Kontrol Sistemleri sağlamak olup, daha sonra Irak'ta Enerji Santrali ve Yüksek Gerilim Trafo Merkezi çalışmaları ile bu sektördeki ilk yurt dışı çalışmalarını tamamlamıştır.
2012 yılından sonra Enerji Santrali ve Yüksek Gerilim Trafo Merkezi projelerinde faaliyetini artıran Kontrolmatik, Irak, Türkmenistan, Suudi Arabistan, Afganistan, Ürdün gibi ülkelerde birçok proje tamamlamıştır.
2012 yılında Afrika'daki ilk projesini, Etiyopya'da bulunan Tanas Beles Şeker fabrikası işi için imzalamıştır. Bu projenin ardından Omo Kuraz Şeker Fabrikası projesinde de çözümler sağlamış ayrıca iş yaptığı devlet kurumunun yerli pano fabrikası kurmasına da destek vermiş ve öncülük etmiştir.
2013 yılında Enerji ve Ulaşım sektöründe faaliyetlerini artıran Kontrolmatik Ankara ve İstanbul da tünel elektromekanik projeleri, Zonguldak ve Siirt’te Enerji Santrali gibi çeşitli projelerde rol almış ve sorumluluklarını başarıyla tamamlamıştır.
2014 yılında ilk anahtar teslim sözleşmesi olan Eti Kırka Kompresör İstasyonu projesini Eti Maden ile imzalamıştır. Bu proje Kontrolmatik’in inşaat, mekanik, elektrik ve otomasyon dahil tüm kapsamlarıyla tamamladığı ilk iştir.
2014 yılında Avrupa’daki ilk projesini Limak İnşaat adına Priştina Havalimanı Enerji İzleme Sistemi kapsamı ile başarıyla tamamlamıştır.
2015 yılında Kontrolmatik, Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olan İkitelli Sanayi Bölgesi için Enerji Yönetim Sistemi projesini başarı ile tamamlamıştır. Bu proje, Türkiye'nin en büyük özel dağıtım ağlarından ve en büyük Enerji Yönetim Sistemi projelerinden biriydi.
Kontrolmatik, 2016 yılında Afrika'da 3 x 175 MW ve 2 x 175 2 adet enerji santralinin tüm E-BOP ve 220 kV Şalt Sahası kapsamlarını üstlenerek o güne kadarki en yüksek meblağlı sözleşmesine imza attı.
Sektörlerin trendlerini takip eden Kontrolmatik, 2016 yılında Yazılım ve IoT departmanı açarak güncel trendler olan Endüstri 4.0 ve Siber Güvenlik yatırımlarına başlamıştır.
2017 yılı itibari ile artan EPC proje taleplerini karşılamak için Kontrolmatik kurumsal organizasyon yapısını değiştirmiş ve şirketi; Anahtar Teslim Projeler, Mühendislik, Test ve Devreye Alma, Kontrol Sistemleri, Haberleşme Sistemleri, Yazılım ve IoT olmak üzere 6 bölüme ayırarak sistematik çözüm yaklaşımını güçlendirmiştir.
Yazılım & nesnelerin interneti alanında ülkenin en prestijli projelerinden biri olan İstanbul Üçüncü Havalimanı (İGA) projesinde yer alan Kontrolmatik, Lorawan sayaç izleme sistemi ile Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük nesnelerin interneti projelerinden birini gerçekleştirdi.
Kontrolmatik, Irak Elektrik Bakanlığı (MEB) ile Irak’ın yeniden inşası kapsamında Musul’da 4 adet 132 kV GIS & AIS trafo merkezi için EPC sözleşmesi imzaladı. Proje, son yıllarda bir Türk firmasının MEB ile Irak’ta imzaladığı en büyük EPC trafo merkezi sözleşmesi oldu.
Kontrol sistemleri alanında General Electric, siber güvenlik alanında Nozomi Networks ve Fortinet, üretim yönetim sistemi alanında PSI ve veri yönetim sistemi alanında OSISoft ile ortaklık anlaşmalarına imza atan Kontrolmatik, sadece Türkiye’de değil, diğer ülkelerde de faaliyetlerini artırdı.
CFE Media & Technology’nin Global Sistem Entegratör Veri Tabanı’nda yayınlanan listede Kontrolmatik dünyanın 37’nci büyük sistem entegratörü seçildi.
Özbekistan Taşkent’te AKSA Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılan doğal gaz enerji santrali projesindeki 110 kV trafo merkezi kapsamını üstlenen Kontrolmatik, Türki Cumhuriyet ülkelerindeki öncülüğünü sürdürdü.
Kontrolmatik Ekim ayında İstanbul Borsası’nda işlem
görmeye başladı. Şirket 26,3 kat talep toplayarak sektörel başarısını bu açılımında da sürdürdü.
Kamerun, Rusya, Libya, Özbekistan’daki yeni yerel ofisler açılarak faaliyet gösterilen ülke sayısı artırıldı, faaliyet alanı genişletildi.
Ankara Kahramankazan’daki Mobil Çözümler Fabrikası faaliyete geçti.
Kontrolmatik, CFE Medya ve Teknoloji’nin yayınladığı dünyanın en büyük sistem entegratörleri listesinde yerini 28’nci sıraya taşıyarak yeni bir başarıya imza attı.
Kontromatik iştiraki olan Plan-S tarafından geliştirilen üç nesnelerin interneti test uydusunun, 2022 yılında Space X Falcon 9 roketleri ile yörüngeye gönderilmesine yönelik anlaşma imzalandı.
Türkiye'nin ilk özel pil hücresi fabrikasının temel atma töreni gerçekleştirildi.
Kontrolmatik iştiraki olan Plan-S tarafından 25 Mayıs 2022 tarihinde SpaceX'in Falcon 9 roketiyle ilk uydusunu uzaya gönderdi.
Kontrolmatik, "Dünyanın En Büyük Sistem Entegratörleri" listesine yerini korudu.
Kontrolmatik iştiraki olan Plan-S tarafından "Connecta T1.2" 3 Ocak 2023 tarihinde SpaceX Falcon 9 roketi Transporter 6 görevi ile Alçak Dünya Yörüngesine (LEO) fırlatılmış bir küp uydudur.
"Connecta T2.1", Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri tarafından üretilen Türkiye’nin ilk özel yeryüzü gözlem uydusu fırlatıldı.
Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş., Kontrolmatik Teknoloji iştiraklerinden birisi olup, Polatlı, Ankara’da Türkiye’nin ilk özel sektör yatırımı olan Lityum-İyon (LiFEPO4) Pil Hücresi ve Enerji Depolama Sistemleri 29 Ağustos 2023'te açıldı.
ABD’nin Güney Carolina eyaletine bağlı Colleton ilçesine kurulacak olan Pomega US fabrikasının 2 Şubat’ta temel atma töreni yapıldı.